top of page

Hoe kies je de juiste raamdecoratie?

Afbeelding credits Bece raamdecoratie


Kom je er niet uit met het kiezen van je raamdecoratie? Vraag je je af waar je op moet letten en welke opties er allemaal zijn? Het kiezen van de juiste soort raamdecoratie kan een groot verschil maken in de uitstraling en functionaliteit van een ruimte. Voorkom dat je de verkeerde keuze maakt bespaar geld.

Ik geef je hieronder een aantal tips voor het kiezen van de juiste raamdecoratie!


Tip #1 - Functionaliteit


Bedenk hoe je je raamdecoratie wilt gaan gebruiken. Heb je veel inkijk naar binnen? Wil je daarom meer privacy? Denk hierbij bijvoorbeeld aan Duetten. Hiermee kan je met het Top Down Bottom Up systeem privacy reguleren, maar toch lichtinval naar binnen krijgen. Hetzelfde geldt voor een inbetween gordijn.


Schijnt er teveel licht naar binnen, waardoor het in je ogen schijnt tijdens het werken op je werkplek? Of wil je overdag tv kijken zonder het lichtweerkaatsing op het tv scherm? Dan is het lichtinval regelen erg belangrijk. Dit kan met een jaloezie van bijvoorbeeld hout. In de slaapkamer wil je je kamer verduisteren. Het bepalen van de functie zal je helpen bij het kiezen van de juiste soort raamdecoratie.


Tot slot kan raamdecoratie helpen bij het reguleren van de temperatuur. Dik gevoerde gordijnen bieden extra isolatie, terwijl jaloezieën helpen bij de luchtstroom.


Tip #2 - Het ontwerp


Kies raamdecoratie die overeenkomt met de interieurstijl van je kamer. Moderne interieurs profiteren van strakke lijnen en minimalistische ontwerpen, zoals jaloezieën of rolgordijnen, terwijl klassieke interieurs goed samengaan met rijke stoffen en traditionele plooien. Het combineren van verschillende soorten kan voor een sfeervol geheel creëren. Denk hierbij aan de combinatie houten jaloezie met een mooi soepel vallende inbetween gordijn.


Met raamdecoratie kan je een statement maken. Zo kan je met felle kleuren of patronen een visueel accent toevoegen. Met neutrale kleuren houdt je de ruimte rustig.


Tip #3 - Transparanties in raamdecoratie


Onze biologische klok, stemming en humeur wordt geregeld door natuurlijk daglicht. Het is daarom belangrijk voldoende licht naar binnen te krijgen. Naast het materiaal, kleur en patroon heb je ook de keuze in verschillende transparanties. Bij raambekleding, zoals duetten, plissé en rolgordijnen heb je de volgende transparanties: transparant, semi-transparant, licht doorlatend of verduisterend.


Tip #4 - Onderhoud


Sommige materialen moeten regelmatig worden gewassen of gestoomd. Denk hierbij aan gordijnen. Andere zijn gemakkelijker te onderhouden, zoals (aluminium) jaloezieën die gemakkelijk kunnen worden afgestoft met een swiffer. Daarbij is de ruimte waar de raambekleding komt belangrijk voor hoe vaak je onderhoud moet plegen. Denk hierbij aan een raam in de keuken of in een vochtige ruimte zoals de badkamer. Hier komt sneller stof op de raambekleding.Overzicht van de soorten Raamdecoratie

  • Gordijnen: Beschikbaar in verschillende stoffen, kleuren en patronen. Ze bieden goede geluidsisolatie en privacy.

  • Jaloezieën: Verkrijgbaar in hout, aluminium of kunststof. Ze zijn handig voor lichtregeling en privacy.

  • Rolgordijnen: Eenvoudig en strak, ideaal voor moderne interieurs. Ze komen in verduisterende en lichtdoorlatende varianten.

  • Plissé / Duette gordijnen: Flexibele optie die zowel van boven als van onder kan worden geopend voor variabele lichtregeling.

  • Vouwgordijnen: Geven een zachte, gestructureerde look en zijn vaak gevoerd voor extra isolatie.

  • Shutters: Verkrijgbaar in verschillende soorten hout, kleuren en afwerkingen. volledig op maat gemaakt, ideaal voor speciale vormen ramen. Past goed in een moderne maar ook landelijke woonstijl.

  • Woodweave / geweven hout: Vooral mooi in een natuurlijke sfeer. Let op: geeft geen privacy. Product is gemaakt van Bamboo en/of hout. Mogelijk in vouwgordijn of rolgordijn systeem.2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page